Alexandru Chermeleu: Prietenia: De la Iubire la Like-uri.


Pornind de la o idee a lui Fromm, care spunea ,,am nevoie de tine pentru că te iubesc’’, am dezvoltat câteva idei pe această temă, într-o postare din zilele trecute, în care încercam temerar, cumva,  să descriu ceea ce nu poate fi niciodată pe deplin descris și anume, ce înseamnă într-o relație de cuplu Iubirea, un cuvânt vechi de când lumea, niciodată ,,învechit’’, însă, prin conotațiile mereu proaspete pe care fiecare dintre noi poate să le găsească. 

Prietenia este una din nenumăratele fațete ale dragostei, de aceea m-am hotărât să reflectez puțin asupra acestei teme, tot veche de când lumea, dar care capătă noi și noi forme prin dezvoltarea extraordinară a rețelelor de socializare și a mijloacelor tehnologice actuale, în general.

Nu există limbă care să nu aibă cel puțin câteva proverbe sau expresii despre prietenie. ,,Prietenul la nevoie se cunoaște’’ este, poate cel mai cunoscut proverb românesc pe tema prieteniei, care există, în forme ușor variate și în alte limbi. ,,Prietenul se cunoaște la zile negre’’, se spune, de exemplu, în Turcia. Vorbim adesea despre ,,prietenii din copilărie’’, ne bucurăm întotdeauna când  revedem ,,un prieten de suflet’’, povestim întâmplări cu protagoniști care erau ,,prieteni la cataramă’’, suntem fericiți când cineva de departe ne trimite un semn prin care ne reamintește că am rămas ,,prieteni de-o viață’’. Când m-am îndrăgostit prima dată de o fată, în clasa a VII-a, sau cel puțin mi se părea că eram îndrăgostit, ,,i-am cerut prietenia’’. 🙂 Mai târziu, când am început să am secrete față de ai mei, știți voi, părinții nu trebuie să afle totul despre noi, mi-am încredințat, ca și voi, taina unor ,,prieteni de nădejde’’, unii m-au trădat și atunci le-am spus: ,,de azi, nu mai ești prietenul meu!’’, doi-trei, nu mai mulți, ,,mi-au rămas aproape’’, de la ceilalți am învățat, ca mulți dintre voi, să-mi fie teamă de oameni, ba chiar am avut o perioadă în care am considerat că singurul meu prieten este…câinele meu! :))) Atunci am înțeles cuvintele lui Seneca, când ne avertiza că ,,prietenia se sfârșește atunci când dispare încrederea’’, iar mai târziu, am înțeles ce înseamnă ,,spune-mi cu cine te împrietenești, ca să-ți spun cine ești’’. :)) Și mai târziu, am înțeles că prietenia, ca orice relație, este compusă din lumini și umbre, așa cum sunt toți oamenii dar important este să ,,nu-ți lași prietenul la greu’’.

Rețelele de socializare din zilele noastre nu sunt nici bune nici rele, cum au demonstrat studiile unor psihologi, depinde cum și în ce ,,dozaj’’le folosim. Dincolo de efectele negative ale folosirii lor excesive, Facebook-ul și celelalte rețele ne vorbesc despre nevoia extraordinară de socializare, de comunicare, de cunoaștere și de PRIETENIE a omului. Aș mai spune ceva, faptul că ne căutăm și ne dorim cât mai mulți prieteni virtuali reprezintă o teamă general-umană, teamă pe care mulți dintre noi nu vrem să ne-o recunoaștem, darămite s-o mai și mărturisim, teamă de noi înșine, de ceilalți, de eșec, de dialogul ,,față către față’’și de privirea ,,ochi în ochi’’ cu celălalt, cum arăta Andrei Pleșu, într-un articol recent de pe blogul lui, în care vorbea despre ,,comunicarea fără comunicare’’.

Să facem cu toții un exercițiu de imaginație, să nu cădem în plasa depersonalizării, a ștergerii de identități la care ne poate duce tehnologia și să ne aducem aminte că prietenii noști virtuali nu sunt doar o sumă de like-uri, ci oameni făcuți din carne și oase, oameni care iubesc, oameni care au fost dezamăgiți, oameni care muncesc, speră, au temeri, așteptări ca și noi, oameni care creează și care doresc să fie iubiți. Închideți ochii și faceți acest exercițiu de imaginație, un exercițiu pe care eu l-am învățat la orele de formare în psihologie transpersonală.

Comunicarea virtuală și prietenii de pe FB reprezintă, până la urmă, o formă modernă a nevoii de prietenie, adică de iubire a omului dintotdeauna. 

Putem să o folosim inteligent și creativ, depinde de noi…

„Oferă iubire, nu like-uri!” 🙂

Publicat de Alexandru Chermeleu Personal

Mă numesc Alex Chermeleu, sunt absolvent al Liceului de Informatică ,,Grigore Moisil ” din Timișoara, licențiat în Psihologie al Universității de Vest din Timișoara și master în Sociologie Organizațională. În prezent, încerc să-mi desăvârșesc meseria de psiholog, aflându-mă, de mai bine de doi ani, într-un proces de formare în Psihologie Transpersonală sub îndrumarea unora dintre cei mai mari psihologi din țară și din străinătate. Sunt preocupat de psihologia comunicării, atât la nivel de cuplu, cât și la nivel de grupuri. Într-o epocă declarată ,,a comunicării”, care se dovedește tot mai mult că suferă de fragmentare și de lipsă de comunicare, întrebarea « Cine sunt eu ? » devine emblematică pentru epoca digitală, în care realul și virtualul se diferențiază tot mai puțin, co – participând la crearea de identități. Socraticul ,,Cunoaște-te pe tine însuți!” revine în actualitate ca un subiect major, în primul rând pentru tineri și nu numai. Mai mult decât atât, în zilele noastre, îndemnul lui Socrate nu invită doar la un proces de introspecție, el se referă la relațiile noastre sociale, de familie, de cuplu, de prietenie, de colegialitate și, în primul și în primul rând, la relația supremă a omului cu Dumnezeu. Iată de ce, dragi prieteni, la îndemnul multora dintre voi, m-am hotărât să vă invit într-o călătorie de suflet și de minte, o călătorie de cunoaștere și autocunoaștere, o călătorie în care fiecare călător poate să devină un pelerin, căci cunoscându-ne pe noi înșine învățăm să descoperim lumea și sensul ei divin. Eu nu voi fi decât un călător, alături de voi, în dorința sinceră de a vă împărtăși din gândurile mele, din greșelile mele, din ceea ce învăț de la psihologii cu care lucrez dar și de a învăța de la voi, de a dezbate și a comenta împreună păreri, opinii, reflecții despre marile și etern-misterioasele teme ale umanului: iubirea, prietenia, timpul, succesul, eșecul, teama, furia, dreptatea și nedreptatea, singurătatea, depresia, speranța... Pana atunci, va las sa cititi gandurile mele ... DISCLAIMER COPYRIGHT PROTECTED. Toate informatiile si materialele (text) folosite in acest blog sunt rezervate in exclusivitate autorului. Folosirea oricarui text, imagine, material, fisier sau obiect de constructie din acest blog in alte scopuri decat cele necomerciale si cele specificate in site fara acordul scris al autorului este interzisa fiind protejate de legea dreptului de autor. Folosirea textelor se va face cu citarea sursei. Pozele folosite sunt preluate de pe Google/Pinterest/Google+ si sunt protejate de drepturi de autor. Autorul acestui blog nu isi asuma responsabilitatea pentru redistribuirea continutului acestui site inafara scopului destinat.

Un gând despre „Alexandru Chermeleu: Prietenia: De la Iubire la Like-uri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: