Este o vorba din bătrâni care spune ca „dintr-un om mai faci pescar dar din pescar, om, niciodata!” E o vorba excelenta. Cam asa e si cu relațiile de cuplu. Inainte de a te arunca cu capul inainte, ai grija pe cine vrei langa tine. Nu de alta, dar s-ar putea ca socoteala de acasă sa nu se potrivească cu cea din târg. Toti ne dorim in preajma noastră oameni inteligenți, oameni frumoși, atât la interior cât si la exterior, oameni care sa ne emuleze intelectual, sexual, motivațional si chiar spiritual.
Cu cerințele e usor. Mai greu este sa le si îndeplinim. Am fost întotdeauna de acord cu faptul ca ceea ce suntem aia atragem. Întodeauna si nemijlocit. Daca esti un tantalau, probabil vei atrage un partener pe măsura. Daca esti un om sigur pe tine, cu siguranța vei atrage acelasi om in preajma ta. Daca esti vulnerabil, vei atrage un suflet la fel de vulnerabil ca al tau. De aici si relațiile pansament. Un mare câștig pe termen scurt si o lupta pierdută pe termen lung.
Întrebarea capcana in tot acest proces este: Sunt pregătit de o relatie autentica cu omul pe care mi-l doresc aproape de mintea si inima mea? Nu stiu daca esti pregătit, însă cu siguranța poti încerca. Nu a murit nimeni din asta. In schimb, vor muri Așteptările prea mari, Proiecțiile ireale si temerile legate de partenerul pe care l-ai dorit in Viata ta, un partener care nu se potrivește acum cu ceea ce ti-ai imaginat la inceputul relației.
Si atunci ce e de făcut? Defilezi cu ceea ce ai. Iti asumi. Dar atunci cand iti asumi nu o faci doar verbal. Altminteri, vei ajunge sa te plângi pe la toate colțurile de nefericirea pe care o trăiești in relația cu partenerul tau. Iar daca nu iti convine, poti oricând sa pleci. Dar ar fi bine si sănătos sa o faci mai repede si nu foarte tarziu. Pentru amandoi.
„Nu este atât de deștept cum mi l-am imaginat. Nu este atât de darnic cum l-am dorit. Nu este atât de romantic precum am visat. Nu este atât de optimist.” Si exemplele pot continua.
Cea mai mare problema in tot acest tablou este ca multi oameni nu isi pun singuri întrebarea cheie, inainte de a se arunca cu capul intr-o relatie: „Oare eu sunt omul potrivit? Oare eu bifez toate aceste cerințe pe care le doresc vizibile si in celalalt? Oare eu sunt omul cu care celalalt ar dori sa îmbătrânească alături?” Daca răspunsul este unul pozitiv, felicitări. Poti merge mai departe. Daca nu, este de preferat sa guști Singurătatea si sa incepi sa te cunosti. Sa lucrezi la tine si sa încerci sa devii cea mai buna varianta a ta.
Mă numesc Alex Chermeleu, sunt absolvent al Liceului de Informatică ,,Grigore Moisil ” din Timișoara, licențiat în Psihologie al Universității de Vest din Timișoara și master în Sociologie Organizațională. În prezent, încerc să-mi desăvârșesc meseria de psiholog, aflându-mă, de mai bine de doi ani, într-un proces de formare în Psihologie Transpersonală sub îndrumarea unora dintre cei mai mari psihologi din țară și din străinătate. Sunt preocupat de psihologia comunicării, atât la nivel de cuplu, cât și la nivel de grupuri. Într-o epocă declarată ,,a comunicării”, care se dovedește tot mai mult că suferă de fragmentare și de lipsă de comunicare, întrebarea « Cine sunt eu ? » devine emblematică pentru epoca digitală, în care realul și virtualul se diferențiază tot mai puțin, co – participând la crearea de identități. Socraticul ,,Cunoaște-te pe tine însuți!” revine în actualitate ca un subiect major, în primul rând pentru tineri și nu numai. Mai mult decât atât, în zilele noastre, îndemnul lui Socrate nu invită doar la un proces de introspecție, el se referă la relațiile noastre sociale, de familie, de cuplu, de prietenie, de colegialitate și, în primul și în primul rând, la relația supremă a omului cu Dumnezeu. Iată de ce, dragi prieteni, la îndemnul multora dintre voi, m-am hotărât să vă invit într-o călătorie de suflet și de minte, o călătorie de cunoaștere și autocunoaștere, o călătorie în care fiecare călător poate să devină un pelerin, căci cunoscându-ne pe noi înșine învățăm să descoperim lumea și sensul ei divin. Eu nu voi fi decât un călător, alături de voi, în dorința sinceră de a vă împărtăși din gândurile mele, din greșelile mele, din ceea ce învăț de la psihologii cu care lucrez dar și de a învăța de la voi, de a dezbate și a comenta împreună păreri, opinii, reflecții despre marile și etern-misterioasele teme ale umanului: iubirea, prietenia, timpul, succesul, eșecul, teama, furia, dreptatea și nedreptatea, singurătatea, depresia, speranța...
Pana atunci, va las sa cititi gandurile mele ...
DISCLAIMER
COPYRIGHT PROTECTED. Toate informatiile si materialele (text) folosite in acest blog sunt rezervate in exclusivitate autorului. Folosirea oricarui text, imagine, material, fisier sau obiect de constructie din acest blog in alte scopuri decat cele necomerciale si cele specificate in site fara acordul scris al autorului este interzisa fiind protejate de legea dreptului de autor. Folosirea textelor se va face cu citarea sursei.
Pozele folosite sunt preluate de pe Google/Pinterest/Google+ si sunt protejate de drepturi de autor.
Autorul acestui blog nu isi asuma responsabilitatea pentru redistribuirea continutului acestui site inafara scopului destinat.
Vezi mai multe articole