Palmele NU se dau din Dragoste.


Image

Daca ma iubeste, va accepta tot! Daca il iubesc, voi accepta tot!

Exista mai multe tipuri de agresivitate prezente intr-un cuplu. Cea fizica, primitiva si aproape de neimaginat si de neinteles intr-o lume civilizata, cea verbala – extrem de jignitoare si umilitoare si cea psihologica care poate sa para cea mai benigna, mai usoara, dar care, in esenţa, poate sa capete forme perfide, insidioase si sa duca la distrugerea celuilalt.

Cauzele agresivitatii sunt multiple. In primul rand, mostenim un model cultural, din familie, care poate fi perpetuat, fenomen analizat de psihologia transgenerationala. In al doilea rand, toate formele de agresivitate vadesc un individ sau o personalitate cu multiple frustrări. Cel care este agresiv ascunde multiple complexe de inferioritate si o stima de sine la pamant. Nu in ultimul rand, exista cupluri care dezvolta relatii toxice, in care agresivitatea de toate felurile devine un „modus vivendi”.

Nu confundati insa starile general umane de nervi, trecatoare, cu o agresivitate de structura. Si in plan teologic se spune ca „poti sa te infurii dar sa nu te culci cu mania ta”. Sunt unele persoane care provoaca agresivitate. Provoaca anumite stari si reactii in lant. Ma refer aici la „reactiile provocate”. Un om foarte trist poate deveni agresiv la fel cum un om foarte speriat poate reactiona in aceeasi masura. Ceea ce foarte multi nu inteleg este ca trebuie sa stim sa invatam cum sa „administram” aceste stari. Atat cele proprii cat si cele ale partenerului.

Atunci cand partenerul este nervos, uneori trebuie sa stim sa nu spunem nimic. Invata sa vorbesti atunci cand este cazul si sa taci atunci cand trebuie. Un partener agresiv va reusi sa scoata tot ce este mai nociv in alti parteneri si va reusi sa distruga si sa dezintegreze relatia pana in punctul in care cei doi vor ajunge sa isi faca rau intr-un mod reciproc. Un partener agresiv va reusi sa te depersonalizeze si sa te faca sa iti pierzi individualitatea. Atunci cand ajungi sa accepti un comportament si o atitudine agresiva din partea celuilalt, fara a lua masurile necesare, este semnul cel mai clar ca te afli intr-o relatie toxica, o relatie care poate degenera.

Pana la urma, accepti ceea ce ti se ofera in aceeasi masura in care accepti ceea ce esti. Este exact cazul barbatilor agresivi care au dobandit acest pattern de relationare inca din copilarie si l-au perpetuat in masura in care violenta a fost un lucru normal si acceptat in cadrul familiei. Sau, acele femei care tolereaza un comportament agresiv doar pentru ca acest tip de comportament a fost „imbratisat” si acceptat de catre mamele lor alaturi de partenerii lor de viata. Palmele nu se dau din dragoste. Poate doar simbolic si doar la un anumit nivel subtil de relationare. Tot ceea ce depaseste acest nivel poate avea repercusiuni grave asupra relatiei si asupra partenerilor.

In incheiere, vreau sa va spun ca acesta nu reprezinta un tratat despre agresivitate si nici „know how-ul” absolut legat de cum ar trebui sa faceti in anumite situatii. In schimb, reprezinta un prim pas in a invata cum sa recunosti, sa constientizezi, sa gestionezi sau sa iesi din anumite conflicte si situatii limita din cadrul unui cuplu.

Armele sunt la tine”. Invata sa le folosesti inteligent, neagresiv 🙂

Publicat de Alexandru Chermeleu Personal

Mă numesc Alex Chermeleu, sunt absolvent al Liceului de Informatică ,,Grigore Moisil ” din Timișoara, licențiat în Psihologie al Universității de Vest din Timișoara și master în Sociologie Organizațională. În prezent, încerc să-mi desăvârșesc meseria de psiholog, aflându-mă, de mai bine de doi ani, într-un proces de formare în Psihologie Transpersonală sub îndrumarea unora dintre cei mai mari psihologi din țară și din străinătate. Sunt preocupat de psihologia comunicării, atât la nivel de cuplu, cât și la nivel de grupuri. Într-o epocă declarată ,,a comunicării”, care se dovedește tot mai mult că suferă de fragmentare și de lipsă de comunicare, întrebarea « Cine sunt eu ? » devine emblematică pentru epoca digitală, în care realul și virtualul se diferențiază tot mai puțin, co – participând la crearea de identități. Socraticul ,,Cunoaște-te pe tine însuți!” revine în actualitate ca un subiect major, în primul rând pentru tineri și nu numai. Mai mult decât atât, în zilele noastre, îndemnul lui Socrate nu invită doar la un proces de introspecție, el se referă la relațiile noastre sociale, de familie, de cuplu, de prietenie, de colegialitate și, în primul și în primul rând, la relația supremă a omului cu Dumnezeu. Iată de ce, dragi prieteni, la îndemnul multora dintre voi, m-am hotărât să vă invit într-o călătorie de suflet și de minte, o călătorie de cunoaștere și autocunoaștere, o călătorie în care fiecare călător poate să devină un pelerin, căci cunoscându-ne pe noi înșine învățăm să descoperim lumea și sensul ei divin. Eu nu voi fi decât un călător, alături de voi, în dorința sinceră de a vă împărtăși din gândurile mele, din greșelile mele, din ceea ce învăț de la psihologii cu care lucrez dar și de a învăța de la voi, de a dezbate și a comenta împreună păreri, opinii, reflecții despre marile și etern-misterioasele teme ale umanului: iubirea, prietenia, timpul, succesul, eșecul, teama, furia, dreptatea și nedreptatea, singurătatea, depresia, speranța... Pana atunci, va las sa cititi gandurile mele ... DISCLAIMER COPYRIGHT PROTECTED. Toate informatiile si materialele (text) folosite in acest blog sunt rezervate in exclusivitate autorului. Folosirea oricarui text, imagine, material, fisier sau obiect de constructie din acest blog in alte scopuri decat cele necomerciale si cele specificate in site fara acordul scris al autorului este interzisa fiind protejate de legea dreptului de autor. Folosirea textelor se va face cu citarea sursei. Pozele folosite sunt preluate de pe Google/Pinterest/Google+ si sunt protejate de drepturi de autor. Autorul acestui blog nu isi asuma responsabilitatea pentru redistribuirea continutului acestui site inafara scopului destinat.

Un gând despre „Palmele NU se dau din Dragoste.

  1. Sunt multe de spus… citind ce scriai , mai ales despre cei care accepta sau se complac intr-o astfel de relatie, am constientizat niste detalii din relatiile mele trecute; anume ca nu doar ma complaceam in relatia toxica, agresiva doar la nivel verbal, dar chiar aveam ideea mareata ca voi salva ceva din acel om si din relatia noastra. Ce era de salvat cand eu insami eram pierduta si aveam nevoie de eroi? :)) Am ramas prieteni, el si acum este convins ca relatia ar fi mers daca nu ar fi comis el o prostie mare, spune el. Atunci m-am infuriat , azi imi dau seama ca s-a intamplat exact asa cum trebuia pentru ca amandoi sa ‘ne trezim’, sa incepem sa sapam adanc in noi. Investigatiile introspective nu au inceput atunci, ci mult mai tarziu, insa au avut un rol decisiv intr-un moment foarte importanta din viata mea, ce s-a intamplat de curand: revin si ma complac intr-o situatie care stiam ca nu va fi cu mult diferita de cea de acum 13 ani sau ‘astept’, in siguratatea binecuvantata pe care simt ca am stiut sa o fructific cum se cuvine de data asta? Am ales sa astept… asa cum am simtit… si SIMT inca o alegere ce ma linisteste.

    Am facut un salt cu incredere… a leap of faith… 🙂
    Multumim ,Alex, pentru momentele de constientizare si iubire pe care ni le oferi.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: